Jan 22, 2015

Din ciclul personaje: Iustin Capră

Asa arăta Iustin Capră  când vorbea despre tara lui!
   
      Urăsc faptul că ne aducem aminte de valorile noastre nationale abia când le pierdem, dar asa e românul până va învăta să respecte. Nu vă voi spune cine a fost pentru că asta puteti afla si de pe wikipedia, în schimb, vă voi spune cum am avut deosebita plăcere de a-l cunoaste pe acest OM!
    La  Congresul International de Dacologie  "Dacia Revival" tinut la 30 iunie 2012 la Târgu Jiu, a urcat pe scenă un bătrânel simpatic cu mers aparent greoi. Nu ne asteptam la mare lucru, eram clasa a 9-a si nu ne putea uimi oricine. Însă, Iustin Capră s-a prezentat si ne-a spus simplu: De meserie, sunt român! 
   A tinut un discurs fascinant despre patriotism îndemnându-ne si pe noi să fim români. Despre sine nu a vorbit foarte mult, a preferat să elogieze tara în care s-a născut, să ne tină o lectie despre a fi oameni. A încheiat scurt si a plecat de pe scenă înainte de a apuca presedintele festivalului, dr. Napoleon Săvescu, să îi acorde premiul de virtuozitate. Cu o modestie coplesitoare, dar sinceră a urcat din nou pe scenă fără a spune un cuvânt în plus. Domnul Săvescu i-a înmânat premiul si l-a strâns de brat pentru a nu-l scăpa din nou. Abia în acel moment, am aflat că bătrânelul care a vorbit cu atâta înflăcărare este unul dintre cei mai mari inventatori pe care i-a avut România vreodată! 
   Rucsacul zburător este cel mai vestit între cele 114 inventii, cele mai numeroase fiind motoarele si autoturismele cu consum redus de energie. 
   Tot  atunci, am aflat că  de multe ori nu a avut bani pentru a-si breveta inventiile si se pare că nici statul român, pentru că în cele din urmă unele dintre ele au ajuns la NASA sub semnătura altora. A primit diverse premii si  posturi în Germania, Olanda si nu numai, dar a preferat să rămână acasă, să trăiască în căsuta sa din judetul Prahova. Îi luceau ochii când vorbea despre plaiurile natale, despre dealurile verzi si gardul de lemn... 
    Chiar dacă nu ar fi fost inventator tot l-as fi regretat pe ROMÂNUL Iustin Capră. Odihnească-se în pace! 

   Multumesc cu această ocazie organizatorilor festivalului si dlui col. Costică Gavrilă care si-a plimbat cercetasii cu dragoste de tară pe plaiuri străbune pentru a cunoaste oameni minunati precum acest inventator.
                          
            
                                                                                     Amintiti-vă din când în când să fiti români!

No comments:

Post a Comment