Pe 18-19 martie la Hotelul Traian a avut loc Târgul de joburi pentru tineri, organizat de Blocul National Sindical. Ce este acesta? Cea mai simplă cale de comunicare între piața muncii si elevi de peste 16 ani/ șomeri, dar mai ales toți cei ce vor să muncească.
Se oferă consiliere profesională, posibilitatea de a face cursuri de calificare si recalificare, inclusiv pentru cei care nu au luat Bac-ul, încurajându-i pe toți să își găsească un loc unde să își câștige pâinea în mod cinstit si eficient. Pe perioada cursului li se vor asigura bani de mâncare si transport în cazuri urgente. Practic, este vorba despre o interfață între tineri si universități, respectiv angajatori. De asemenea, urmarea unor cursuri la distanță devine facilă pentru cei interesați, iar consilierea juridică acordată va face ca fiecare angajat să își cunoască drepturile si să le folosească în avantajul său. Spre exemplu, tânărul va ști că nu trebuie să accepte să lucreze fără un contract individual de muncă ori fără carte de muncă și un fapt mai puțin cunoscut este acela că în momentul în care îți muți domiciliul pentru a lucra în alt oraș, ai dreptul la o suma oarecare de bani pentru a te putea instala în noua locație.
În cazul celor cu potențial de antreprenori, consilierii BNS se vor ocupa de formarea lor până în a-i ajuta să obțină fonduri europene nerambursabile astfel încât să pună bazele propriului IMM.
Chiar si cei care vor să plece în altă tară primesc asistenta necesară: cursuri de limbă si o informare minuțioasă cu privire la drepturile lor în noua țară si modul în care pot contribui pentru obținerea unei pensii, etc.
Nu în cele din urmă, cel mai util aspect pare a fi programul de ucenicie. Mulți termină o facultate cu master, licență , poate si doctorat si nu lucrează în domeniul pe care l-au studiat pentru că angajatorul le solicită cei "doi ani de experiență" obligatorii. Prin acest program, absolventul va putea propune angajatorului un contract de ucenicie care presupune decontarea salariului angajatului din fondurile Casei de Asigurări. Astfel, ambii vor avea de câștigat, tânărul se formează si își acumulează prețioșii ani de experiență, iar cel care l-a angajat va avea o mână de om în plus pe care nu este nevoit să o plătească.
Acestea sunt mesajele pe care le-a transmis președintele BNS, Dumitru Costin, tinerilor brăileni cu ocazia conferințelor. Dorința lui cea mai ardentă a fost aceea de a-i asigura că au un sprijin pentru când vor fi nevoiți să își câștige singuri traiul.
La târg au participat toate firmele si instituțiile din Brăila cu locuri disponibile pentru angajare, inclusiv investitorul străin Yazaki. Primarul Aurel Simionescu a subliniat faptul că noua companie japoneză este dispusă să își școlească singură angajații în cursuri de pregătire de câte trei luni prin țară, dar că s-au lovit de reticenta tinerilor de a pleca din oraș, tot el i-a încurajat spre schimbare si implicare.
Au fost prezentate si ofertele de voluntariat care fac deosebirea la un CV din partea Asociației Proilavia si Prodemocrația Brăila. Tinerii pot beneficia de asistență și informare fie la sediul BNS Brăila de la Liceul de chimie, fie înscriindu-se pe platforma online www.garantiitineri.ro.
infoest
infoest
No comments:
Post a Comment